Over ons

Wereldwinkel Berlicum
Wereldwinkel Sint-Michielsgestel

Bestuurssamenstelling

Voorzitter
Mr. J. Heijboer

Penningmeester
Mw. A. Kremers

Secretaris
Mw. M.J. Buiter

Coördinator Sint-Michielsgestel
Mw. A. Neutkens

Coördinator Berlicum
Vacature (Mw. C. Bax)

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Op dit moment zijn wij op zoek naar:

  • Verkoper
  • Coördinator Wereldwinkel Berlicum
  • Coördinator evenementen

Onze winkels

Wereldwinkel Berlicum is in oktober 1970 opgericht. Sinds april 2017 zit de winkel in het centrum in een mooi pand op Mercuriusplein 80B.

Wereldwinkel Sint-Michielsgestel startte maart 2007 en is sinds eind 2014 gevestigd in de prachtig gerestaureerde toren op Petrus Dondersplein 18.

Wij verkopen producten als aardewerk, tassen, sjaals, sieraden, doppers, decoraties, beelden, vazen, boeken, speelgoed, fair trade food. Ook voor relatiegeschenken, kerstpakketten en onze eigen cadeaubonnen kunt u bij de Wereldwinkels terecht.

Vrijwilligers

Net als andere wereldwinkels is Wereldwinkel Berlicum / Sint-Michielsgestel een vrijwilligersorganisatie. De twee winkels vallen onder één bestuur. Elke winkel beschikt over een groep van circa 25 vrijwilligers die zich vol enthousiasme inzet voor het goede doel. Als vrijwilliger kun je binnen de wereldwinkelorganisatie verschillende taken verrichten, zoals verkopen, inkopen, etaleren, pr, website, social media, evenementen, onderhoud, of een combinatie hiervan. Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij ons te worden, stuur ons een mailtje en we nemen contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Kijk onder het kopje vacatures voor de mogelijkheden.

Verkoopfilosofie

De Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Onze producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten – zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren – er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. Met jouw aankoop help je hen daarbij.

Organisatie

Een groot deel van alle Wereldwinkels zijn net als wij aangesloten bij Wereldwinkels Nederland. De vereniging lobbyt op internationaal niveau voor een rechtvaardige wereldhandel en zij controleert de bedrijven die eerlijke handel leveren op de afgesproken criteria. De winkels ontvangen ondersteuning van hen bij de exploitatie, zoals inkoopadviezen, sturing op verkoopcijfers en het gebruik van marketing communicatiemiddelen.

Geschiedenis

Op 1 april 1969 opende de eerste Wereldwinkel zijn deuren in Breukelen. Het doel was de wereldhandel te veranderen door de afzet van producenten uit de derde wereld in Nederland te vergroten, voorlichting aan het publiek te geven en politieke campagnes te voeren. Er kwamen meer Wereldwinkels, waaronder die in Berlicum. Opgericht in 1970 vierde zij in 2020 haar 50-jarig jubileum. In hetzelfde jaar werd ook de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels opgericht. In de jaren ’70 voerden de winkels veel actie. In de jaren ’80 professionaliseerde de verkoop. Inmiddels werken Wereldwinkels met een winkelconcept zoals dat in de Retail gebruikelijk is. De wereldwinkel in Berlicum is gevestigd in een ruim pand op het Mercuriusplein. Sinds 2007 heeft Sint-Michielsgestel ook een wereldwinkel, die al enige jaren is gevestigd in de oude toren op het Petrus Dondersplein.

%d bloggers liken dit: